Alegerea gradinitei potrivite
Alegerea gradinitei este o decizie foarte importanta, anii de gradinita avand o influenta majora in dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic, psiho-comportamental, social etc. Exista mai multe criterii pe care parintii le iau in considerare atunci cand aleg gradinita celui mic: oferta educationala, aspectul gradinitei, apropierea de casa, pretul, programul gradinitei, impresia generala pe care si-au facut-o referitoare la o gradinita, personalul ei etc. Va recomandam sa vizitati cat mai multe gradinite din zona vizata si sa cereti cat mai multe informatii inainte de a lua decizia finala.
Prima zi de gradinita
Prima zi de gradinita este o incercare grea atat pentru parinti, cat si pentru copil. Parintii trebuie sa ii explice din timp copilului ca urmeaza o schimbare in viata lui, sa ii descrie in detaliu ce inseamna gradinita si sa evidentieze lucrurile pozitive care il incurajeaza si ii starnesc curiozitatea cum ar fi faptul ca urmeaza sa se joace cu copii de varsta lui, ca va avea jucarii noi si va invata lucruri noi. Copilul va invata sa fie flexibil, sociabil, independent si sa se descurce pe cont propriu. Personalul gradinitei noastre incearca sa transforme prima zi de gradinita, pentru fiecare copil in parte, intr-o experienta frumoasa.
Daca va plange?
Pentru fiecare copil exista o perioada de adaptare la gradinita, mai lunga sau mai scurta, mai usoara sau mai dificila. Plansul este caracteristic varstei lor si o modalitate foarte utilizata de manifestare a sentimentelor.Increderea pe care ne-o acorda parintii prin alegerea gradinitei trebuie sa mearga pana la capat. In cele mai multe situatii copilul plange si va incerca sa apeleze la bunatatea si iubirea parintilor sau a parintelui “preferat” prin diverse metode ca sa nu fie lasat in gradinita. Aici insa intervenim noi, care trebuie sa fim foarte bine sustinuti de parinti. Educatoarele si celelelalte persoane stiu foarte bine ce au de facut. Dupa o perioada de timp (cateva zile pana la cateva saptamani) copilul nu va mai avea aceleasi reactii ci, din contra, va dori sa petreaca din ce in ce mai mult timp alaturi de noii sai prieteni
Chiar daca totul merge bine in prima zi, parintii trebuie sa pastreaze garda sus, pentru ca furtuna nu a trecut inca. Unii copii vin la gradinita cu incantare maxima si toata lumea e multumita. Apoi, de nicaieri, la cateva saptamani de la inceperea gradinitei, copilul incepe sa planga cand este lasat la gradinita. Explicatia este ca gradinita nu mai reprezinta o noutate pentru el si tot ce simte acum este lipsa familliei, a parintilor. Insa aceasta situatie este si ea una normala si temporara.
Ce trebuie sa aiba in saculet?
1 sau 2 schimburi de interior, incaltaminte de interior, pampers sau chilotei (2 perechi) si pijamale. Lenjerie de pat, prosoape de hartie, servetele umede se gasesc in gradinita.
Asigurati-va ca cei mici sunt imbracati corespunzator sezonului: echipament de iarnă în perioada decembrie-februarie (salopetă de iarnă, bocanci, căciulă, mănuşi) şi echipament de vară în perioada mai – iulie (ochelari de soare, şapcă sau bandană, cremă de protecţie).
Relatia cu parintii
Personalul gradinitei noastre (in special educatoarea) are o relatie directa si permanenta cu parintii, deoarece numai asa se poate stabili o puternica legatura intre copil-parinte-gradinita: sedinte cu parintii, parintii se pot intalni cu educatoarea in cadrul gradinitei dimineata sau seara si pot afla cat mai multe lucruri despre activitatea copilului in gradinita, e-mailuri saptamanale, avizierele unde sunt afisate lucrarile copiilor, e-mailurile pe care parintii le pot trimite educatoarelor, activitati interactive cu parintii. Parintii si educatoarele comunica de asemenea si telefonic, insa recomandam ca acest lucru sa se faca doar daca exista probleme serioase pentru a nu deranja activitatea copiilor la grupa.